Cand este necesar aparatul ortodontic (dentar)?

Ortodontia si Ortopedia Dento-faciala alcatuiesc specialitatea de medicina dentara care are ca scop supravegherea, ghidarea cresterii si a dezvoltarii structurilor dento-faciale , patologia acestora, precum si terapia anomaliilor dento-maxilare.

Dintii strambi, inghesuiti sau cu spatii reprezinta principalul semnal de alarama cand vine vorba de probleme de sanatate si estetica dentara.

Studii efectuate recent demonstreaza faptul ca peste 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar.

Afectiunile de acest gen se intalnesc frecvent la copii si adolescenti si pot fi tratate prin purtarea unui aparat dentar ( fix ,mobil sau chiar ambele ).  Aceste anomalii pot fi tratate si la varsta adulta.

In consecinta, purtarea unui aparat dentar nu este doar o necesitate estetica sau un moft, este o necesitate medicala !

Asadar, copilul dumneavoastra trebuie dus la un ortodont de indata ce observati unul din semnele de mai jos si daca un pedodont nu a indicat deja un cosult ortodontic :

  • inghesuiri in dentitia temporara mai exact lipsa spatiilor intre dintii temporari , dar si in cea definitive
  • spatieri in dentitia permanenta
  • pierderea prematura a dintilor de lapte, sau dimpotriva caderea intarziata a acestora trebuie sa ridice mari semne de intrebare generand probleme stomatologice ulterioare
  • respiratia orala ( pe gura )
  • observarea vreunui obicei vicios cum ar fi sugerea degetului la o varsta la care ar fi trebuit sa renunte la acest obicei
  • dificultati in masticatie ( la muscarea si mestecarea alimentelor)
  • scrasniri din dinti ( frecvente in timpul somnului )

De asemenea , unele semne se intalnesc si la persoanele adulte si nu trebuie ignorate, intrucat tratamentul ortodontic se adreseaza si adultilor!

Avantajul de a programa un consult ortodontic cat mai timpuriu se reflecta mai ales in perioada necesara purtarii aparatului dentar! Cu cat mai devreme  montat aparatul dentar cu atat perioada de tratament activ este mai scurta !

Mai multe informatii va putem oferi daca ne contactati pentru a stabili o programare cu medicul specialist in ortodontie si ortopedie-dentofaciala !