Aparatul dentar din safir – Avantaje si dezavantaje:

Aparatul Dentar din Safir este alcatuit din bracket-uri a caror compozitie chimica este tot alumina (oxidul de aluminiu sau Al2O3), ca si in cazul bracketurilor ceramice clasice. Diferenta intre cele doua este ca alumina din bracketul de safir are o structura monocristalina fata de cea policristalina a celui ceramic clasic. Acest lucru  confera unui aparat dentar din safir o transparenta mai mare si il face uneori mai putin vizibil pe dinti. Am spus uneori, deoarece gradul de vizibilitate depinde de nuanta dintilor pe care se aplica.

Este important de stiut ca aparatul dentar safir nu este invizibil. El este aplicat tot pe suprafata vestibulara a dintilor (dinspre buze si obraji), deci este vizibil, dar mai putin decat cel metalic.

Arcurile care se pot atasa de bracket-urile din safir pot fi de culoare argintie cel mai frecvent, albe si uneori colorate. De asemenea, ligaturile prin care se ataseaza arcurile la bracketi pot fi elastice transparente cel mai frecvent, albe sau colorate sau pot fi metalice argintii sau albe. Desi bracketurile din safir au in sine o rezistenta mare la colorare in urma contactului cu diversi pigmenti alimentari, ceea ce se coloreaza destul de frecvent insa sunt aceste ligaturi elastice care ataseaza arcurile ortodontice la bracketi. Aceste ligaturi elastice se schimba la fiecare activare lunara.

Fata de cel ceramic, cel de safir prezinta urmatoarele avantaje si dezavantaje.

Avantajele aparatului dentar din safir:

  • Bracket-uri transparente
  • Mai putin vizibil cand dintii sunt mai albi. Daca dinti au o nuanta galbuie, cel din safir poate deveni mai vizibil decat cel ceramic.
  • Uneori poseda o mai mare rezistenta mecanica si la colorarea din pricina pigmenti alimentari.

Dezavantajele aparatului dentar din safir:

  • Pret mai ridicat
  • Risc de fractura al bracket-ului mai mare decat in cazul celui metalic.